Systemisch werken

Ik word heel blij van mijn resultaat adviezen, interim management en business mediation voor het oplossen van zakelijke conflicten. En toch maak ik steeds vaker en steeds beter de juiste keuzes voor mijn opdrachtgevers door ook eens door te verwijzen. Denk aan systemisch werken door familie- of organisatieopstellingen. Soms leidt een andere benadering tot meer robuuste veranderingen voor de toekomst. Want de drijfveer blijft ondernemers te helpen om verder te komen. Dus stappen ondernemen!

Gisteren heb ik wederom een indrukwekkende bijeenkomst bijgewoond over systemisch werken in de vorm van een familieopstelling. De vraaginbrenger en de representanten maakten een bijzondere dynamiek in het systeem zichtbaar. Door herkenning hiervan is verandering mogelijk, waardoor er weer energie kan stromen. Mensen komen weer in hun kracht en het systeem kan herstellen door een gezonde plek voor alle leden te vinden.

Tijdens mijn opleiding tot organisatieadviseur (alweer 20 jaar geleden!) en ook bij Effectieve Communicatie conform NLP kwam ik aanraking met de principes van systemisch werken. De 3 basisprincipes van systemisch werken:

  • Binding: iedereen heeft recht op een plek in het systeem
  • Volgorde: alle plekken staan in een rangorde ten opzichte van elkaar;
  • Geven en nemen: geven en nemen dienen evenredig in balans te zijn

Als er een basisprincipe wordt verstoord in een familiesysteem ontstaan er dynamieken. Deze veroorzaken een ander evenwicht in het systeem, waardoor de huidige situatie niet kan veranderen en blijft bestaan.

Ook op mijn vakgebied van business mediation zie je veel conflicten die door onbegrip en gebrek aan communicatie blijven doorwoekeren. En eerlijk gezegd is een rationele oplossing of mediation niet altijd een juiste interventie. Oud zeer moet vaak eerst opgeruimd worden. Een (familie)opstelling is een helder middel om onbewuste, belemmerende en vaak onzichtbare patronen aan het licht te brengen en ook daadwerkelijk ruimte voor verandering te creëren.

Vorige maand mocht ik ook al twee keer aan een organisatieopstelling meedoen. En ook deze ondernemers lijken hun oude paden los te kunnen laten en weer energie in nieuwe richtingen te gaan vinden. Wederom werd ik getroffen door de rust en het effect van systemisch werken. Mijn dank en complimenten aan Sharon Grunder van Prps360 voor de oprechte en bijzondere opstellingen die zij begeleidde.

Dus als je als organisatie verder wilt komen? Stappen ondernemen. Soms ook op nieuwe paden!

Systemisch werken